dilluns, 19 de novembre del 2012

Projecte engrescador: guinyol i titelles per al grup de teatre "El ball de sant Vito"

El grup de teatre "El ball de sant Vito" torna a la carrega. Entre aquest estiu i aquesta tardor produïran una sèrie d'espectacles de titelles per a públic infantil. Les titelles que interpretaran aquest espectacles seran titelles tradicionals catalanes, que es coneixen com "putxinel·lis" i ho faran a un teatret fet a mida per a l'ocasió, que tradicionalment s'anomena "castellet".
I jo, senyores i senyors, he tingut l'enorme privilegi de ser l'elegit per a confeccionar tant el teatret com les titelles, ambdues coses en fusta.Putxinel·li (titella català). Construït d’una peça massissa de fusta de til·ler que engloba cap, espatlles i pit.

És de mida una mica més gran i d’aparença més humana que el guinyol –i més pesat de manipular–. Els dits polze i menovell del titellaire fan moure els braços, i els tres dits del mig controlen el cap. Es manipula amb els cinc dits, i no només amb tres, com la majoria de titelles de guant.
 El nom ‘putxinel·li’ deriva directament del napolità ‘Pulcinella’.

Prototip de la Companyia de titelles tradicionals Sebastià Vergés


Els titelles tradicionals es representen al castellet, una estructura que conté la boca d’escenari sota la qual, invisibles al públic, treballen els manipuladors.
Castellets antics.
Les imatges i part de la informació han estat extretes de les pàgines de la Companyia de Sebastià Vergés i de gencat.cat

1 comentari: