Tal dia com hui. Fa 28 anys. Més o menys a aquesta hora ( hora d'esmorzar). Arriba a Cullera la llengua d'aigua fruit del trencament de la presa de Tous. No ve pel riu, com havien esperat. Creua tota la Partida des de Favara i Fortaleny ofegant els camps d'arròs. Aigua a través d'aigua, creua el Xúquer i entra al poble pel Port, el Raval i la Rambla de st. Isidre.
Tinc vora 9 anys. El dia d'abans escoltàvem la radio a ca ma "uela" Anita. Ella té la casa a la falda de la muntanya. "És bon lloc per passar la nit", pensaren els meus pares considerant que el nostre pis està a vora riu. Durant la vesprada els locutors es copiaren uns a altres; "la presa no resiste!". I els cullerots patíem amb la mirada fixa al radiet a piles.Al punt de fer-se fosc, ja encenent les espelmes, la captiva aconseguí trencar els murs. Tota de fang pudent i d'aigües tants anys acumulades. S'allargassà sobre l'extensa plana de les Riberes. Durant tota la llarga nit, gegant de sorra de riu. Llargament el vetlaren milers d'ulls des de campanars, terrats, teulades i muntanyes.
Ja toca el migdia que jau completament estirada. Reposa el clatell sobre l'aigua neta de la mar.
"La rotura de la presa de Tous i les fortes precipitacions van provocar que el riu es desbordara i que arrasara pobles com Gavarda o Beneixida. Altres com Alzira o Carcaixent també van ser molt afectats. Per a una descripció de la catàstrofe, consulteu http://ca.wikipedia.org/wiki/Pantanada_de_Tous.
A Cullera el riu es va desbordar fins als 80 cm en el centre del poble, amb pocs incidents. Distinta sort va córrer la part sud del terme o marge dreta del riu, on el nivell de l'aigua arribà fins als 2 metres en alguns punts. Zones com l'Estany i el Marenyet van ser greument afectades, especialment els cítrics i alguns xalets. El Brosquil i les zones de la partida d'arròs també en van patir les conseqüències.
En algunes localitats, les pluges arribaren a 1000 mm en total des del dia 19 al 21. No obstant això, la magnitud del desastre es va multiplicar quan, a les 19 h 15 del dia 20 d'octubre, i després d'unes quantes hores en les que la presa de Tous desbordava per dalt, es va trencar.
El trencament del pantà de Tous originà una riuada al Xúquer de 16.000 m3/s superior fins i tots a la de 1864 i arrasà les comarques de la Ribera Alta i la Ribera Baixa, en especial poblacions com Sumacàrcer, Gavarda, Beneixida, Alberic, Carcaixent i Alzira.
Moriren 40 persones i aproximadament 300.000 persones es quedaren sense llar en els dies següents. Molts dels habitatges van ser perduts definitivament. Fins i tot, pobles com Gavarda i Beneixida, es traslladaren d'ubicació en els anys posteriors (tot i que alguns veïns intentaren reconstruir els habitatges a la seua ubicació original).
La Pantanada de Tous, popularment coneguda com "la pantanà", ha estat la catàstrofe més gran en la història moderna del País Valencià, només comparable, potser, amb la Gran Riuada de València."
Els text en grana i les imatges estan preses del Bloc del Cullera Rugby Club i de la Wikipèdia. Agraït a tots dos.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada